OBRES

Optimització combinatòria

amb Ulla Blanca Lima i amb la col·laboració de Laia Manonelles

En el llenguatge col·loquial, optimitzar significa poc més que millorar; no obstant això, en el context científic l'optimització és el procés de tractar de trobar la millor solució possible per a un determinat problema... L'optimització combinatòria és la utilització de molts recursos combinats per aconseguir una major eficàcia.

L'any 2008, Ulla comença el cicle formatiu d'Arts aplicades al Mur en Llotja. Una alumna excel·lent, que compagina habilitats, intel·ligència i capacitat d'aprenentatge. Al cap de pocs mesos suspèn els estudis durant gairebé un any. Al seu retorn, reinicia els estudis i deixa enrere un diagnòstic poc clar d'un procés viral que explica les seves absències. Recupera la seva capacitat en el treball, imprimint als seus projectes el rigor i l'anàlisi crític que la caracteritza.

Ulla és una alumna que, possiblement per l'edat, és una mica més avançada que els seus companys i companyes. Dins del grup realitza un rol de representació, de mediadora de conflictes, d'animadora i en cert sentit, de líder.

Després de 5 anys, Ulla acaba els estudis amb un projecte final excel·lent, que vaig tenir la sort de tutoritzar. Una gandula verda, que encara circula per l'escola, simbolitza les tàctiques de suport a una alumna que, amb una malaltia crònica, va poder acabar amb eficiència els seus estudis.

Han passat uns anys i de tant en tant, Ulla i jo, ens trobem a vegades per parlar de la nostra feina com artistes i també per comentar les nostres estratègies per fer front als nostres límits... Però aquesta vegada i per a la Xina A.R.T. ens hem proposat fer visible una part del treball que va resultar d'aquells anys d'estudi i algunes obres del que podria ser l'inici d'un futur recorregut de treball en comú.

Temps per endavant.

...”Los pensadores y los artistas desafían a un sistema homogéneo al infiltrar interrogantes y otros modos de actuar alternativos. Aquí aparece la dimensión ética de la creación, relacionándola con la capacidad de comprometerse, de compartir, de crear, de tomar la iniciativa. Y precisamente la capacidad de pasar a la acción es necesaria en un mundo re-activo, en el cual los ciudadanos re-accionan a los estímulos pero les resulta extremadamente difícil, generar, esforzarse para construir sus propias alternativas. Pues es esencial remarcar esta estrecha relación entre la creación y la vida, entre práctica y teoría, subrayando la importancia del proceso, del compromiso...(Laia Manonelles Moner de El ritual artístico como herramienta terapéutica y subversiva)


Títol: “Optimització combinatòria”
Autors: Ulla Blanca Lima en diàleg amb Nora Ancarola (amb la col·laboració de Laia Manonelles) Fotografia de Santi Erill
Espai: La Xina A.R.T., Hort de la bomba 6, 08001 Barcelona
Dates: del 12 de març al 16 d’abril de 2016

Text QUADERN de les arts i del lletres revista (pdf)