OBRES

El projecte

image

POLITITZACIONS DEL MALESTAR
amb Daniel Gasol i Laia Manonelles

POLITITZACIONS DEL MALESTAR està concebut com un projecte interdisciplinari en el qual es recullen diverses iniciatives artístiques que s’aproximen a la creació des de la seva potencialitat de donar forma al malestar, individual i sistèmic, en un context econòmic, polític i social on s’imposa la dependència als psicofàrmacs i la medicalització.

POLITITZACIONS DEL MALESTAR reflexiona sobre la gestió del desassossec a partir de diverses perspectives. En la societat actual el malestar es tractat, principalment, des de les disciplines “psi” (la psiquiatria, la psicologia conductista) augmentant la medicalització dels neguits, de les preocupacions, i propiciant una gestió passiva. Davant d’aquesta progressiva alienació, que s’articula des de les institucions hegemòniques, trobem que l’art esdevé una via efectiva per buscar altres maneres de relacionar-se amb la inquietud, assumint un rol actiu i responsable envers la pròpia realitat.

La pensadora Lou Andreas Salomé, que fou deixeble de Freud i qui treballà com psicoanalista en el context de la primera Guerra Mundial,  recorda que la creació és el millor antídot que l’artista pot emprar, emfatitzant l’eficàcia simbòlica dels processos artístics. Dins d’aquest univers metafòric cal mencionar que, a l’antiguitat, la deessa de les serps es presentava com la sacerdotessa de la regeneració, sostenint la flor de la creació entesa com a transformació. L'elecció de la serp com a element malaltís a la vegada que regenerador, del qual sorgeix la flor creadora entesa com a transformació, ens sembla idònia com a imatge simbòlica del projecte. Contràriament a les flors de Baudeleiare que tracten d’una fugida del món i el tedi, Les Flors de la Serp ens inclouen en el món per transformar-lo.

Aquests processos creatius per gestionar el malestar, treballats mitjançant  una dimensió individual i col·lectiva, participativa i política, mostren com l’art és un instrument eficaç per canalitzar els conflictes. Alhora veiem que la relació entre allò íntim i allò públic es vincula amb una clara voluntat de transformació social.

Web Polititzacions del malestar
 
www.politizacions del malestar.org
 
Publicació Polititzacions del malestar
 
www.raigverdeditorial.cat/cataleg/polititzacions-del-malestar/

Premsa Polititzacions del maestar
 
Joan Minguet Batllori / Vilaweb
 
https://www.vilaweb.cat/noticies/la-cultura-del-malestar-opinio-mail-obert-joan-minguet-batllori/
 
Iván de la Nuez / El País
 
https://cat.elpais.com/cat/2018/03/09/actualidad/1520586105_722702.html
 
Editorial /Cultura viva 14
 
http://www.catorze.cat/noticia/8341/estat/malestar
 
Júlia Bacardit / Núvol
 
https://www.nuvol.com/noticies/encara-podem-casar-lart-amb-la-revolucio/
 
Manuel Lillo / El Temps
 
https://www.eltemps.cat/article/2784/la-creativitat-resultant-de-la-indignacio
 
AraBalears
 
https://www.arabalears.cat/cultura/Polititzacions-del-malestar_0_1948605255.html