OBRES

IN_CERT

Amb Jo Milne
Veure video del procés. Autor Adolf Alcañiz
 
IN_CERT és un projecte sorgit en un context de pandèmia i de crisi sanitària, sense precedents a la nostra contemporaneïtat, que pretén fer visibles els vincles entre la ciència, l’art i la salut, la capacitat transformadora de l’art i també la seva dimensió social i humanística.
 
Aquesta proposta és fruit de les exploracions fetes al llarg d’un any complex. Des de Can Manyé, Centre d’Art d’Alella van impulsar un grup de treball estable format per artistes i per persones vinculades al món de l’art amb científics, personal investigador i metges de l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti). Durant tot un any el grup va debatre entorn d’aquesta nova realitat, comptant alhora amb la participació de psicòlegs, filòsofs i artistes que han treballat en un escenari de pandèmia. La mirada col·lectiva i la posada en comú ens ha fet albirar el que podria ser un escenari post-pandèmia, un escenari que sembla encara realment incert.
 
El projecte artístic el vam desenvolupar conjuntament amb Jo Milne, artista de llarga trajectòria vinculada al món científic. Per part de l'Hospital Germans Trias i Pujol Roger Paredes i Lourdes Mateu, professionals del Servei de Malalties Infeccioses i investigadors de primera línia en la lluita contra la Covid19, pilars cabdals per construir el marc de reflexió, acompanyats per Cristina Vilaplana, investigadora de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) al campus badaloní i per l’Adolf Alcañiz en el treball videogràfic.
 
Obres
Amb Jo Milne, vam desenvolupar el treball a partir d’un seguit d’entrevistes a personal sanitari de l’Hospital que es trobava en primera línia d’atenció, la major part dels quals havien patit la malaltia als inicis de la pandèmia.
 
En el meu cas, el resultat del treball es va materialitzar en 19 cadires + un horitzó de plata, una instal·lació d’una sèrie de cadires de color rosa intens amb «paraules-plata», a Can Manyé —que, posteriorment, van estar repartides per les sales d’espera de l’Hospital Germans Trias i Pujol—. Aquestes cadires estaven emmarcades amb  una «escletxa-horitzó» de plata, una gran escletxa horitzontal formada per diferents cicatrius, que m’acompanyen fa alguns anys i que suturo cada vegada amb plata. Un text extret de les converses mantingudes, configuren l’horitzó. També Sense l’altra, un vídeo protagonitzat per la ballarina Ina Dunkel, que mostra i evoca mitjançant un cant-murmuri l’absència de l’«altra» en moments de pandèmia. I, finalment, Cal parlar, cal escriure, una selecció d’imatges fotogràfiques de caràcter íntim i de fragments de textos que testimonien els «moments-plata», en què es produeix un instant de reflexió profunda i d’alliberament personal, en moments crítics de la pandèmia, narrats pels diversos pacients i sanitaris entrevistats.
 
Vídeo Ferida-Horitzò

Jo Milne, artista britànica, va crear al llarg d’aquest projecte unes pintures de gran format que recullen i visibilitzen, en les seves estructures i trames, el nostre món convuls, des del micro al macrocosmos. The weft of invisible friends (La trama d’amics invisibles) són cinc pintures de gran format. Oda a l’oblit  recull, en una vitrina de ferro, cinc cianotípies amb collages d’imatges del passat i del present que corresponen a cinc virus que han trasbalsat els temps moderns. La sèrie Shapeshifter (Mutant de forma) constituïda per escultures lleugeres tan enigmàtiques com els virus. Finalment, Mutant foundlings, what lies in wait (Orfes abandonats mutants, el que pot venir) és una sèrie d’anells de dimensions variables.

Pel que fa a les intervencions artístiques dins de l’Hospital Germans Trias i Pujol, les dues pintures de gran format en colors rosa fúcsia i plata que Jo Milne va situar a les amples parets del gran vestíbul de l’entrada principal, es complementen amb la meva intervenció en diferents sales d’espera on vaig instal·lar-hi les dinou cadires amb «paraules-plata», com ara «els meus somnis», «pensar junts», «acompanyar», «organitzar-nos», «salut emocional», «covid persistent», «cal escriure» o «cal parlar». 
 
La mostra a Can Manyé es va realitzar a finals del 2021, acompanyada per taules rodones, debats i presentacions performàtiques. Les intervencions a l'Hospital resten allà fins a finals de 2023 que és quan comencen la seva itinerància per Hospitals de Catalunya.
 
Publicació
Informació aquí
Es va presentar a finals del 2021 a Arts Santa Mònica de Barcelona. 
Informació aquí
 
Més informació
https://www.youtube.com/watch?v=DZgOXAf0QgA
https://www.facebook.com/canmanyearts/videos/3090514591224874
https://www.nuvol.com/art/in_cert-art-ciencia-i-pensament-des-de-la-pandemia-218269
http://www.bethfornas.com/blog/proposta-didactica-al-voltant-de-lexposicio-in_cert