OBRES

Habitatges de La Seda

Habitatges de La Seda
Projecte comunitari. 2018
 
Aquest projecte es va realitzar amb la col·laboració de l’Associació de veïns de Cases de la Seda, l’Arxiu Històric i el Centre Jardins de la Pau del Prat de Llobregat. La seva producció ha estat possible gràcies a la Beca Fotografia i
Societat d’UNZIP.
 
La fàbrica de La Seda de Barcelona es va instal·lar a El Prat de Llobregat com una versió atípica de colònia industrial. En la seva fase expansiva es necessitava molta mà d’obra, que provenia generalment de zones més pobres de l’Estat espanyol. La Seda va arribar a concedir habitatges a alguns dels seus treballadors, unes cases modèliques com a construccions unifamiliars amb la inclusió d’espais comunitaris.
Nora Ancarola s’acosta al procés de concessió d’aquestes cases per part de la patronal i a les derives i contradiccions que suposen. D’una banda, els patrons mantenien aïllats els obrers i les seves famílies en el marc d’equipaments que satisfeien les necessitats bàsiques (habitatge, consum, educació i esbarjo). D’una altra banda, aquells treballadors gaudien d’uns drets que el capitalisme d’avui dia ha restringit cada vegada més a capes socials amb poder adquisitiu. La societat neoliberal dóna com a resultat una major precarietat del mercat laboral i uns preus inaccessibles de l’habitatge, així com dificultats per sostenir els bons serveis de l’educació i la sanitat pública.
 
Exposat a
Centre Jardins de la Pau. El Prat de Llobregat. 2018
Centre d’Art Maristany. Sant Cugat. 2019