OBRES

En Residència-Antaviana

Transformem el Plom. Moments Plata
Nora Ancarola i Marga Ximenez EN RESiDÈNCiA a l’Institut Escola Antaviana
 
amb els alumnes Nerea Abolafia, Faith Apata, Izan Arnainz, Hajar Benhida, Mercè Guiset, Adrià Gutiérrez, Ainhoa Herrera, Lucía Jiménez, Sol Manzano, Núria Martínez, Iker Nonura, Natalia Oliver, Andrés Ponce, Ainara Ramírez, Natalia Rivero, Mar Rubio, Pahola Sánchez, Andrea Segura, Estela Torrado, i els professors Jorge Carrasco i Carme Salinas (docents).
 
 
Al llarg del curs 2018-19, un grup d’alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Escola Antaviana, han estat treballant amb les creadores Nora Ancarola i Marga Ximénez, en el marc del projecte EN RESiDÈNCiA. Al llarg del curs, i de manera setmanal, alumnes i creadores han estat immersos en un procés de creació, que culmina amb aquesta exposició.
 
El projecte realitzat reflexiona sobre les migracions i les seves conseqüències vitals, sobre les petites històries que defineixen l’encaix entre les trajectòries individuals i els esdeveniments col·lectius i, on, la mirada de l’altre esdevé el punt de partida per comprendre realitats compartides.
 
 
Realitzat en el marc de la 10a edició de Creadors EN RESiDÈNCiA als instituts de Barcelona, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci d’Educació de Barcelona, ideat en cooperació amb l’Associació A Bao A Qu.
 
La residència de Nora Ancarola i Marga Ximenez a l’Institut Escola Antaviana és comissariada i coordinada per l'Associació A Bao A Qu.
 
El projecte
 
Els moments de plom són aquells instants en què la llibertat individual queda en suspens, aquells moments en el quals perdem la confiança en nosaltres mateixos, en l’altre, en el futur.
Però és a través del coneixement de l’altre, de compartir emocions i interessos, que podem trobar un espai de transformació, on la restitució es faci possible. Aquests moments, probablement compartits, sovint fràgils i efímers però sempre lluminosos, els anomenem Moments plata.
 
La experiència creativa pot ser un instrument per portar a terme aquesta transformació, aquest joc d’on sorgeix la potencialitat de modificar el malestar en acció constructiva.
 
Aquestes peces són el resultat de treballar conjuntament espais compartits pels nostres cossos, on el nosaltres és el punt de partida i el temps de plom queda relegat per la força del col·lectiu.
 
Un material tou, semblava idoni per trobar la confluència. El color platejat i la costura, metàfores de la llum i la cura.
 
Un “puf” per gaudir en companyia,
un abric, que ens protegeix sense perdre les nostres identitats i colors ,
un pantaló que crida igualtat i llibertat de gènere,
unes gorres i uns coixins que ens uneixen omplint l’espai compartit,
un jersei al qual li donem “la volta” (veure vídeo) ,
una cadira que es manté fràgil i forta a la vegada que s’ofereix al que l’observa,
totes, peces que s’obren a la reflexió i a la vida en comunitat.
 
Presentat a
Centr d’Art Santa Mònica. Barcelona. 2019
 
http://www.enresidencia.org/ca/residencia/nora-ancarola-i-marga-ximenez-en-residencia-linstitut-escola-antaviana/autor-institut