OBRES

Kenosi- Anti-Keres

Al llarg del work in progress kenosi, els artistes Asunción+Guasch han anat desenvolupant un seguit d’accions performàtiques vinculades a l’experiència del procés de buidament donat per la desaparició, la presa de consciència de la presència del que ja no hi és. En aquestes accions, en que els artistes impliquen als assistens a participar de forma activa -retallant o tapant texts i imatges-, el buit esdevé més real que el ple i  l’invisible exerceix més pressió que el visible.

En la performance realitzada al Palau de la Virreina de Barcelona, en motiu del 10è aniversari de la galeria MX Espai1010, Asunción+Guasch van instal·lar un dispositiu performatiu autònom per a que els assistents a la festa poguéssin anar retallant les imatges i els texts del catàleg dels 10 anys d’activitat de l’espai. El silenci implícit en els forats del catàleg és el que propiciaria el kairós (moment oportú) i desplegaria tota la força del que és potencial, d’allò que encara no és i allò que resta latent del que va ser.

L’objecte-producte de l’acció dels artistes va ser rebut per Nora Ancarola i Marga Ximenez en el moment que estaven treballant dins el projecte Trilogia de la privadesa. El catàleg intervingut, retallat, buidat les va fer reflexionar sobre les seves pròpies accions a l’MX Espai1010 i en la tasca com a gestores en relació a la seva pròpia obra com artistes.
El catàleg els arriba com un veritable regal plè de continguts i preguntes...Els retalls,textos (això que diem) i imatges (això que fem) poden existir sense el marc que els conté? Com primera mida van decidir cosir amorosament cadascú dels troços buidats, reflexions i accions que reflecteixen un darrere l’altre, temps plens d’intencions i voluntats d’intercanvi, comunicació i socialització. Havíen de re-construir sobre fulls transparents un a un els petits troços d’història.Finalitzat el treball necessitàven la documentació dels fets. A partir de les primeres gravacions van enregistrar unes altres i amb un joc amb aparença constructivista, van descriure el procès.

El catàleg plè, el catàleg buit i el catàleg re-construit, més totes les paraules escrites al voltant dels fets amb el seu registre documental (vídeo PAL de 13'43") i el seu arxiu es transformen en el camp propici per futurs esdeveniments.

Instal·lació presentada en el centre Arts Santa Mònica de Barcelona al 2010, en Tinglado 2 de Tarragona i a l'IEI de Lleida en 2013.